Kurv 0

Undgå efterårssnue - magten ligger i dine hænder

Undgå efterårssnue - magten ligger i dine hænder

Ønsker du et efterår, hvor host og nys holdes på et minimum? Så kan du med fordel tænke lidt ekstra over, hvordan du holder dine hænder rene. Utilstrækkelig håndhygiejne er nemlig én af de mest almindelige årsager til infektionssygdomme. God håndhygiejne er den vigtigste forebyggelse til at forhindre bakterier og virus i at spredes. Hvis der for eksempel er influenza, forkølelse, hoste, løbende næser eller diarré i dine omgivelser, skal du være ekstra omhyggelig med håndhygiejnen.

Det er ikke svært at opnå en god håndhygiejne. Det er i bund og grund et spørgsmål om gode vaner i hverdagen. Alle kan gøre en stor forskel ved ganske enkelt at vaske hænderne og ved at have fokus på de situationer, hvor bakterier spredes fra person til ting eller fra person til person.

Ved at praktisere håndhygiejne kan du bidrage til at sikre, at du og menneskene omkring dig forebygger host, nys, influenza og andre uvelkomne sygdomme, som hører den kolde tid til.

Vi kan smittes med andet end influenza - fakta om resistente bakterier:

Antibiotikaresistente bakterier gør hvert år millioner af mennesker syge verden over og er skyld i et stigende antal alvorlige infektioner og dødsfald. Problemet med resistente bakterier er, at almindeligt anvendt antibiotika ikke længere kan anvendes til at behandle almindeligt forekommende infektioner. Her er et par eksempler på bakterier og virus, der kan medføre alvorlig sygdom eller smitte:

1. Clostridium difficile
Clostridium difficile er en alvorlig bakterie at få ind i kroppen, da den kan give alvorlig diarré, mavekramper, kvalme og opkast. Den kan især være farlig for ældre og folk med svækket immunforsvar. Bakterien findes i afføring og kan både overføres via direkte og indirekte kontakt – fx via hænder, håndtag, tastaturer og særligt efter toiletbesøg. Den mest udbredte smittekilde er overførsel af bakterien via hænderne. Derfor er en god håndhygiejne den bedste måde at beskytte sig mod smitte.

2. MRSA
MRSA (Methicillin resistente Staphylococcus Aureus) er en stafylokokbakterie, der er resistent over for de typer antibiotika, der normalt bruges til behandling for stafylokokker. MRSA har spredt sig hurtigt i verden, hvilket har øget risikoen for smitte – alene i Danmark er antallet af smittede steget fra 662 i 2007 til 3350 i 2016 (kilde: Statens Serum Institut).

Ubehandlet MRSA kan blandt andet forårsage infektioner i sår og rifter, børnesår og bylder. MRSA overføres ved direkte eller indirekte kontakt de steder, hvor der røres med hænderne – og både raske og syge kan være bærere af bakterien. Derfor er det vigtigt ofte at vaske og/eller desinficere hænder.

3. Norovirus
Norovirus – også kendt som Roskildesyge – hærger ofte hospitaler, institutioner og skoler. Norovirus er hårdfør og resistent over for nogle desinfektionsmetoder. Desuden er Norovirus yderst smitsomt, både via direkte kontakt, men også indirekte via tastaturer, vandhaner og dørhåndtag. Det anslås, at 30-80% af dem, der er i kontakt med en person med Norovirus, selv bliver syge. Heldigvis går sygdommen over efter et par dage.

Symptomerne er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, diarré, mavesmerter og -kramper. Sygdommen er ubehagelig, så længe den står på, men den er ikke farlig. Dog skal særligt ældre og svage huske at drikke nok vand i sygdomsperioden for at undgå dehydrering. Hænderne er én af de største smittekilder i vores hverdag – derfor er den bedste måde at undgå Norovirus at vaske og desinficere hænderne ofte.

       

      Gør håndhygiejne nemt med gode vaner
      Én ting er, at det er vigtigt at være bevidst om vigtigheden af at have god håndhygiejne. Men hvordan gør man det i praksis? Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du får skabt gode vaner inden for håndhygiejne.

      Råd 1 – Gør din håndhygiejne til en rutine
      Du kan gøre det nemt at have en god håndhygiejne, hvis du gør det til en fast del af din dagligdag. Det er naturligvis vigtigt ikke at blive for fastlåst i rutinerne - og du bør altid overveje, hvornår der er behov for håndvask eller desinficering. En god måde at sikre sig mod bakterier er dog ved at overholde disse 3 regler:

        • Vask/desinficer hænderne, når du kommer hjem udefra
        • Vask/desinficer hænderne, før du deltager i måltider
        • Vask/desinficer hænderne, når du har været på toilettet.

      Se hvordan du udfører korrekt håndvask her.

      Råd 2 – Brug håndsprit, når der ikke er en vask i nærheden
      Det er vigtigt at vaske dine hænder, når de er synligt beskidte eller våde. Hvis du har behov for at gøre dine hænder rene, men ikke kan komme til vand og sæbe, kan håndsprit være en god løsning. Håndsprit kan være en god ting at have med, hvis man eksempelvis er på rejse eller ude i naturen. Du kan bruge håndspritten ligesom almindelig vand og sæbe – fx efter toiletbesøg eller før du skal indtage et måltid mad. Se hvordan du udfører korrekt hånddesinfektion her.

      Råd 3 – Husk håndplejen!
      Når du har vasket (eller desinficeret) dine hænder, skal du huske at fugte/beskytte hænderne, da vand, sæbe og håndsprit kan virke udtørrende på huden. Til formålet kan en almindelig håndcreme være god. Døjer du med rød og irriteret hud, kan det være godt at bruge en creme med beskyttende effekt, som hjælper med at genoprette huden.

      Råd 4 – Desinficér dit nærmiljø
      Et godt supplement til vask og desinfektion af dine hænder er også at desinficere de genstande, du ofte har berøring med. Dette er for eksempel dørhåndtag, dit tastatur eller telefonen, som mange af os rører ved mange gange om dagen, både når vi er på arbejde eller er derhjemme. Du kan bruge helt almindelige desinfektionsservietter til formålet.

      Råd 5 – Hjælp andre! Bliv ambassadør for god håndhygiejne
      En god måde at skabe god håndhygiejne er at fortælle de små huskeregler videre til familie, venner og kolleger. Du kan hjælpe andre godt på vej ved at give dem en hygiejnegave i form af en god håndsæbe, som gør det let at følge dit gode eksempel.

      Husk altid at bede om råd, hvis du har spørgsmål om håndhygiejne, eller hvis du har brug for instrukser. Du kan læse mere om vores produkter på DenGodePleje.dk. Du kan også ringe eller skrive til vores dygtige rådgivere her