Levering 1-3 hverdage

Fri fragt på alle ordrer over 500 kr.

Diskret levering

Valg af inkontinenshjælpemidler

Valg af inkontinenshjælpemidler

Inkontinens | Vejledning

Hvordan vælger jeg det rigtige inkontinenshjælpemiddel?

Inkontinens har mange årsager og rammer i mange variationer. Men fælles for inkontinenstilfældene er, at de ofte er generende for vedkommende, der er ramt af lidelsen. Heldigvis findes der i dag mange forskellige typer af inkontinenshjælpemidler, som hos langt de fleste mindsker gener ved inkontinens – og for mange giver det øget livskvalitet.

Vi har samlet en oversigt over de mest populære, komfortable, brugervenlige og diskrete produkttyper, der findes.

Men inden du kaster dig ud i at vælge dit inkontinenshjælpemiddel, bør du overveje, om et hjælpemiddel er den rigtige løsning, for husk: Inkontinens kræver ikke nødvendigvis altid et hjælpemiddel.

Ganske ofte vil det være muligt at fjerne eller forbedre inkontinensgenerne så meget, at man kan genvinde kontrollen over sin vandladning helt eller delvist. Og der er jo ingen grund til at symptombehandle, hvis man kan helbrede. Måske vil du alligevel have gavn af hjælpemidler i en kort periode, indtil du får udredt og trænet eller behandlet problemerne væk.

For at få klarhed over hvilke muligheder, der er for netop dit inkontinensproblem, kan du kontakte din læge, kontinenssygeplejersken, inkontinensklinikken i din kommune eller en fysioterapeut med speciale i inkontinens.


Hvilke vaner og symptomer skal jeg lægge mærke til?

Der kan være vaner i din hverdag, som påvirker dit inkontinensproblem. Nogle typiske tegn, du kan lægge mærke til, kan være:

Hvor ofte går du på toilet?
Det er normalt at gå på toilettet 4-8 gange i døgnet alt efter, hvor meget du drikker.
Går du på toilettet mindre end 4 gange, kan blæren blive udvidet for meget og med tiden få svært ved at trække sig helt sammen og dermed tømmes optimalt. Det kan give gener i form af øget risiko for blærebetændelse og manglende trang/følelse, når blæren trænger til at tømmes.

Drikker du for meget – eller tisser du af ”for en sikkerheds skyld”?
Går du på toilettet mere end 8 gange i døgnet, kan det skyldes, at du drikker rigtig meget væske, eller at du går på toilettet, inden trangen melder sig - for en sikkerheds skyld. Denne vane kan medføre, at blærens kapacitet bliver ret lille, og hyppige toiletbesøg vil derfor være nødvendige gennem hele livet.

Hvilke hjælpemidler findes der?

Der findes et bredt udvalg af hjælpemidler til inkontinens. De fleste falder under én af disse kategorier:

  • Bind og bleer
  • Uridom (inkontinenskondom)
  • Engangskateter og fast kateter (kun lægeordineret – spørg din læge til råds, hvis du vil vide mere).


Bind og bleer

Bind og bleer er nogle af de mest populære hjælpemidler. De er som regel utrolig lette at bruge, behagelige at bære og så diskrete, at hverken du eller andre vil lægge mærke til dem. Følger du vejledningen, undgår du både lugtgener og holder din hud sund.

Der findes mange forskellige typer inkontinensbleer i forskellige størrelser med varieret sugeevne. Det er størrelsen på din lækage, der bestemmer hvilken sugeevne, du har behov for. Derefter kan du overveje, hvordan produktet skal være udformet. Det kan være, du skal prøve et par forskellige varianter, før du finder lige netop det produkt, der er rarest for dig at bruge.

  • Åbne bind og bleer holdes på plads ved hjælp at tætsiddende trusser/specielle fikseringstrusser. Produkterne er lette at håndtere og er ofte den første type produkter, man vil vælge ved lettere inkontinensproblemer. Inkontinensgrad: let – svær.
  • Buksebleer fungerer som almindelige underbukser og er derfor lette at tage på og håndtere ved toiletbesøg. Ulempen er, at man skal have evt. lange bukser og/eller strømpebukser af for at skifte produktet. Inkontinensgrad: middel – svær
  • Tapebleer holdes på plads med to stykker fikseringstape i hver side. Alle tapebleer har stor sugeevne og er hovedsagelig beregnet til plejekrævende inkontinensproblemer. Inkontinensgrad: svær – ekstra svær
  • Bæltebleer holdes på plads ved hjælp af et bælte, hvorpå produktet fikseres med velcro. Alle bæltebleer har stor sugeevne og er hovedsagelig beregnet til plejekrævende inkontinensproblemer. Inkontinensgrad: svær – ekstra svær


Hvordan fungerer bind og bleer?

De fleste produkter er forsynet med en vådindikator, som kan vise, hvor meget produktet er udnyttet. Vådindikatoren er to gule streger på produktets bagside. Stregerne skifter til en blå/grøn farve i takt med, at produktet suger. Vådindikatoren er omsluttet af en gradueringsskala, som danner nogle felter, så det er let at se hvor mange felter, der har skiftet farve. Hvis du holder øje med vådindikatoren, kan du nemmere se, om produktet har den korrekte størrelse til dit behov.


Tips og tricks til bind og bleer

  • Undgå at røre indvendigt i inkontinensproduktet, da der kan komme uønskede bakterier i produktet, som kan overføres til urinvejene og forårsage blærebetændelse.
  • Læg ikke indersiden af dit inkontinensprodukt ned mod din seng, møbler eller andet inventar, da der kan komme uønskede bakterier i produktet, som kan give blærebetændelse.
  • Sæt altid dit inkontinensprodukt på forfra og fjern det bagfra, så der ikke kommer uønskede bakterier fra endetarmen i produktet, da det kan give blærebetændelse.
  • Almindelige trusser har ofte et alt for smalt skridt, som klemmer ind på inkontinensproduktet, så det ikke danner en skål og dermed hindrer optimal sugeevne.
  • Af hygiejniske grunde anbefales det, at du skifter dit inkontinensprodukt ved hvert toiletbesøg. Dette forebygger både blærebetændelse og hudgener. Et inkontinensprodukt er tykkere og varmere end almindeligt undertøj, og når temperaturen øges, kan der opstå vækstbetingelser for bakterier.


Uridom til mænd

Et uridom er et inkontinenskondom, som forbindes til en pose. De findes i mange størrelser og længder, så vi anbefaler, at du først bestiller en uridommåler, så du kan være sikker på at få den rigtige størrelse. Passer uridomet ikke, kan det skabe gener eller glide af. Nogle uridomer er selvklæbende, mens andre fikseres med specialdesignet tape eller bånd. Det kan anbefales at trimme behåringen lidt efter behov, så klæbematerialet ikke hænger fast i hårene – både fordi det kan være ubehageligt, og fordi uridomet ellers risikerer at glide af.



Har du spørgsmål, vi ikke fik svaret på ovenfor? 

Eller har du brug for hjælp til at vælge det rigtige produkt? Så læs mere her på ABENA Privat. Du kan også ringe eller skrive til vores dygtige kundeservice. 


Hvordan kan vi hjælpe dig??

Vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller oplever problemer.

Du kan kontakte os på følgende måder:

Skriv os en mail på
abenaprivat@abena.dk
Ring og tal med en af vores kompetente kundeservicemedarbejdere på tlf.
74 31 19 90